TAGSTEN - Sicilianske spir

Large image

På Sicilien er der i dag ca. 100 spir, der er udført i mursten med fajance. De fajancebelagte mursten har i århundrede kendetegnet det sicilianske landskab. Dette bygningsmateriale er dog meget skrøbeligt og vanskeligt at restaurere, hvilket forklarer, hvorfor der kun er cirka hundrede eksemplarer tilbage.

Spirene er opført i de ressourcefattige dele af Sicilien, hvor de med deres farver skulle kompensere for bygningernes manglende kvalitet og holdbarhed.

En omfattende registrering af spirene, der har eksisteret siden 1500-tallet, har vist, at de blev bygget med et uventet højt niveau af teknisk opfindsomhed.

Murstenene har en særlig spids form, hvor spidsen ligger indvendigt, mens den ydre del er dækket med fajance. Selve ydersiden kunne være i forskellige former bl.a. flade, buede, prismeagtige osv.

Den særlige disposition af elementerne og deres skrøbelighed gør, at restaureringerne er besværlige og ødelægger spiret i stedet for at redde det, hvis restaureringen ikke bliver udført med ekstrem præcision og omsorg.