OFFENTLIGT BYGGERI - Det Kongelige Teaters nye skuespilhus

Large image

Det Kongelige Teaters nye skuespilhus på Københavns havnefront udgør ca. 18.000 m2 bebyggelse og rummer tre scener: En stor hovedscene med op mod 650 pladser – som primært er forbeholdt de bredt favnende forestillinger; den fleksible Portscene med plads til godt 200 publikummer samt intimscenen med ca. 100 pladser. Dertil kommer restaurant, café og et stort offentligt område i foyeren og foran huset.

Det nye skuespilhus har specielt designede facadesten. Hver af de 240.000 mursten, som indgår i Skuespilhusets facader og til bagvæggen i auditoriet, er formet i hånden, såkaldte håndstrøgne sten. Håndstrøgne sten bliver aldrig glatte, men får vandlæg hist og her, hvor leret ikke helt har udfyldt formen.

Stenene er brændt med brug af kul, som giver mere variation i farvespillet i forhold til gas, som er mest almindelig brændsel i nutidens teglværker. Murstenenes mørkebrune farve brydes med talrige grågule og grønlige nuancer. Det skyldes, at de er brændt af ler med et særlig højt jernindhold og ved en temperatur på omkring 1100 grader.

Facaden består af aflange mursten i to længder på henholdsvis 35 og 53 cm, mens højden er 3,5 cm. Murstenenes format er både længere og lavere end en dansk standardmursten, men overholder stadig dansk standardmurmål.

Murstensformatet er oprindeligt udviklet af Petersen Tegl til kunstmuseet Kolumba i Köln, der er tegnet af den schweiziske arkitekt Peter Zumthor.

Fotos: Jens Lindhe, arkitekt MAA

Navn på byggeri

Det Kongelige Teaters nye skuespilhus

Arkitekt

Lundgaard og Tranberg Arkitekter A/S

Bygherre

Kulturministeriet

Lokalitet

Københavns havnefront

Byggeperiode

2002 - 2008