OFFENTLIGT BYGGERI - Aersta Kirke

Large image

Med en beliggenhed i et villakvarter i Stockholm rejser Årsta kirke sig op fra de hårde stensider, der præger området. Arkitekten Johan Celsing har bygget denne moderne kirke i mursten ved siden af det eksisterende kirketårn og sognehus fra 1968. Visionerne om at bringe omgivelserne ind i byggeriet medførte valget af mursten som materiale.

Med de rå bugtede natursten omkring kirken er de skarpe linjer i kirkens arkitektur en stærk kontrast. Kirken består af to rum, og alt er bygget i sten. Ydermurene og de mindre rum i selve kirken er bygget i rødbrune mursten, mens der andre steder er benyttet marmor til gulvene. Alteret er hvide glaserede tegl med grønne og ceriserøde glaserede tegl som udsmykning. Taget og loftet er en perforeret betonplade med bjælker, der krydser kirken diagonalt.

Om det minimalistiske udtryk bygningen har, udtaler Johan Celsing:

”Dette er ikke et kommercielt sted, men et sted hvor afgørende øjeblikke i folks liv ofte spiller sig ud, såsom bryllupper og begravelser. Derfor ønskede jeg ikke at bringe bygningen i centrum med ”cool” arkitektur og derved stjæle fokus fra de højtideligheder, der finder sted her.” Bygningen var i 2012 nomineret til årets bygning i Stockholms Building 2012 samt Kasper Salin Prisen.

Navn på byggeri

Årsta Kirke, Stockholm

Arkitekt

Johan Celsing

Lokalitet

Stockholm, Sverige

Byggeperiode

2008-2011