BOLIGBYGGERI - Bispebjerg Bakke

Large image

Bispebjerg Bakke er et moderne boligbyggeri opført i Københavns nordvestkvarter. Byggeriet rummer 135 lejligheder med et samlet boligareal på 15.108 kvadratmeter.

Bebyggelsen er skabt på en vision om at integrere kunst, håndværk, arkitektur og teknik samt at opføre et smukt boligbyggeri i harmoni med omgivelserne og landskabet.

Bebyggelsen er et nyskabende eksempel på kvalitetsbyggeri, der kan bidrage til at forbedre livskvaliteten i det byggede miljø. Idéen er også at vise, at håndværksmæssigt kvalitetsarbejde i naturmaterialer som mursten og kobber bedre kan betale sig i det lange løb end præfabrikerede huse i billige materialer.

Til murene er valgt håndstrøgne og hårdtbrændte sten, som er håndmuret udenpå en skal af individuelt formede betonelementer. Stenene er dårlige til at optage vand og kan holde i flere hundrede år. Overfladestrukturen i murene skaber liv, en glød og et farvespil.

Murstenene »til gaden« er røde – og »til gården« gule – præcis, som det var tradition i byejendomme i gamle dage, dengang røde sten var dyrere end gule. Byggeriets kunstneriske skaber, billedkunstneren Bjørn Nørgaard, har taget den gamle skik op og brugt den som dekorativt og arkitektonisk element.

I byggeriet indgår kinesiske klinker, som er fremstillet ved en særlig proces, hvor klinke og glasering brændes samtidig. Klinkerne har rødder i et meget gammelt, kinesisk kunsthåndværk. Det giver en stærk, rustik og smuk overflade, og klinkerne er testet til at kunne modstå det fugtige og kolde danske klima. De kinesiske klinker bruges i rødbrune og citronfarvede nuancer som pyntebånd nederst på murværket, som søjler og som altanværn.

Desuden er der fremstillet en speciel, uglaseret klinke i Kina, som er lys og let rødspættet og bruges til gangarealer og terrasser omkring hele byggeriet. 

Fotos: Torben Eskerod

Navn på byggeri

 

Bispebjerg Bakke

Arkitekt

Billedhugger Bjørn Nørgaard og Boldsen & Holm, Arkitekter MAA

Bygherre

Realea og Haandværkerforeningens Fond Alderstrøst

Lokalitet

Københavns nordvestkvarter

Byggeperiode

2004 - 2006