Ny teglmurstensløsning sender den gamle hulmursisolering på pension

Nye højisolerende kombinationer af teglsten og isolering er under udvikling og afprøvning. Løsningerne bliver et effektivt alternativ til den traditionelle murværkskonstruktion med kombineret hulmursisolering, og gør det muligt at energirenovere ældre facader til minimum BR2015 standard og stadig bevare slanke formure på ca. 40 cm.

De nye teglstensløsninger udvikles bl.a. i et samarbejde mellem Kalk- og Teglværksforeningens medlemmer, Teknologisk Institut, Ekolab, Lundgaard Teglværk, Thyholm Murer og Møller Nielsens Tegnestue. Målet er i første omgang at finde en effektiv og optimal løsning til energirenovering af de omkring 500.000 typehuse fra 60’erne og 70’erne, hvor isolering og energiforbrug er utidssvarende. Generelt har disse enfamiliehuse det højeste energiforbrug pr. m2 af alle danske enfamiliehuse. Perspektiverne rækker dog videre til nybyggeri og fleretages boligbyggeri.

Løsningerne nytænker den traditionelle teglmur ved at bruge tyndere teglstenstyper for yder- og indermure. De to mure bindes sammen med højisolerende isoleringsmaterialer vha. mørtel.

Attraktiv løsning af mange grunde
”De nye teglsten øger kun den samlede tykkelse af en ældre mur med op til 5 cm. I kombination med isoleringen øges facadens isoleringsevne i mange huse fra 1960 – 1980 til en grad, der svarer til et nyopført hus efter minimum BR2015 standard”, fortæller direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, Tommy Bisgaard.

Det faktum, at husenes dimensioner både indvendigt og udvendigt stort