Byggefusk skjult bag den smukke facade

Over 160.000 nybyggede huse med pudsede facader, står overfor renovering og nedrivning i Sverige pga. forkerte byggemetoder. Bygningerne er så følsomme overfor fugt, at de suger fugt til sig som en svamp. Når fugten først er kommet ind i væggen kan den ikke komme ud igen. Skaden er sket og den er både dyr og sundhedsfarligt.

Tyndpusede facader skaber store problemer og dårligt indeklima med skimmelsvamp i 160.000 nybyggede huse. Boligerne er opført med en tynd facadeskal af plasticbaseret puds på en konstruktion af organisk materiale som ikke tåler fugt. Når der opstår utætheder i facaden bliver konstruktionen våd og fugten kan ikke komme ud pga. den tætte plasticskal. Det skaber de perfekte betingelser for en svampefarm. Når først fugten har angrebet huset, er skaden sket, og huset skal renoveres kraftigt eller rives helt ned.

Forkert byggemetode skaber fugtbo

En undersøgelse udført af Sveriges Tekniske Forskningsinstitut (SP) viser, at problemet opstår i huse med tynde vægge, hvor pudset er opført direkte på isolering af skum eller flamingo. Kombinationen er yderst følsom overfor fugt, ved selv små revner og utætheder. Afslutningen mellem vinduer og væg, monteringen af rør og lamper, samt opføringen af altaner og halvtage er eksempler på detaljer hvor det er svært at holde en tyndpudset facade helt tæt.  

”Man kan forestille sig en grydesvamp som gøres våd. Hvis ikke man vrider svampen bliver den aldrig helt tør og så begynder den at lugte. Det samme sker i denne type bygninger, hvor fugten er kommet ind i konstruktionen og ophobes fordi materialet suger fugten til sig. Der opstår fugtskader, skimmelsvamp og dårligt indeklima, som gør os syge og påvirker vores velvære i vores eget hjem. ”, udtaler Tommy Bisgaard, direktør for Tegelinformation.se

Tegl er en pålidelig løsning

Mursten er et naturligt materiale, hvor porerne i den færdige mursten er forholdsvis store. Det betyder at materialet let optager vanddamp fra luften, men også at fugten hurtigt kan komme ud igen. Mursten kan derfor ”ånde” og tager ikke skade af fugt. Tegl er et uorganisk materiale, der er fremstillet af ler brændt ved over 1000 grader. Mikroorganismer som skimmelsvamp kan derfor ikke gro på tegl, da der ikke er noget de kan leve af.

”Når man skal bygge et hus med pudset facade er løsningen derfor at bygge i teglsten med puds. Mange hundrede års erfaringer viser, at puds på tegl er en meget stabil løsning, fordi cement/kalk/mørtelbaseret puds ligesom tegl er et uorganisk materiale. Mursten kan derfor ånde gennem mørtlen og det betyder, at fugten fra muren kan komme ud. Denne løsning er en sikker byggemetode gennemprøvet gennem mindst 800 år og de to materialer arbejder godt sammen i rigtig mange år,” forklarer Tommy Bisgaard.