Opgør med kopikøkkenet

Rå murstensvægge og brug af teglsten gør op med kedelige kopi-køkkener. Nogle hælder til et ekspressivt køkken med sorte og hvide mursten, medens andre ønsker et landkøkken med mursten i gyldne nuancer. Selv når stilen er lagt fast, findes der et hav af variationer indenfor brugen af mursten, så du sikrer dig et køkken med ”kant”. De rå køkkener er ikke alene trendy, de vinder også frem af praktiske årsager.

Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen fortæller, at køkkener bygget i 60’erne, 70’erne og 80’erne ofte er præget af gulve og vægge lavet af tegl- eller mursten. Dengang var det især gyldne nuancer og mokkafarvede farver der tegnede stilen. I dag er de murede vægge igen blevet den helt store trend, men i dag er det især de rå, grå og sorte mursten der er rykket ind i varmen.

Mange boligejere ønsker et hjem med mere personlighed, og stenene giver netop udtryksfulde detaljer, der ikke lader sig kopiere af naboen. Tommy Bisgaard fortæller, at der er rig mulighed for at eksperimentere med udtrykket, da det ikke kun handler om at vælge spændende sten, men også om at vælge fugefarve med omhu og tænke i forskellige mønstre i murværket. En lys fugefarve til en sort sten giver f.eks. et mere unikt og udtryksfuldt udtryk, end det mere gængse valg med en mørk fugefarve til en mørk sten, der giver et mere ensartet udtryk. Den måde som murstensvæggen er muret op på kan også gøre køkkenet helt unikt. 

For at gøre køkkenet mere funktionelt kan der f.eks. bygges en halvvæg, eller opføres en kogeø af mursten. Her kan elementerne i konstruktionen blive endnu mere funktionelle, hvis man tør eksperimentere lidt med opførelsen. Der kan f.eks. trækkes enkelte sten frem i konstruktionen, så der opstår små hylder eller ”bogreoler”, hvor der kan ligge et par kogebøger. Andre muligheder kan være at lave en vinreol i køkkenet, eller at gøre plads til fladskærm, stereoanlæg, kaffemaskine eller andre køkkenmaskiner i den rå murstensvæg. På den måde falder de funktionelle elementer naturligt ind i det æstetiske udtryk. Enkelte sten kan også vendes om, så der skabes spændende mønstre, og lade dem forblive rustikke, alt efter det ønskede udtryk. 

Køkken-alrummet er det mest benyttede rum i familien, og derfor er det vigtigt med en behagelig konstant temperatur og et sundt indeklima. Tommy Bisgaard forklarer, at murstensvægge i køkkenet optager og afgiver fugt, så der altid er et sundt indeklima, hvilket ofte kan være et problem i et køkken. Ved at lægge et gulv af sten, sikrer man sig også et behageligt indeklima. Tilmed egner gulvvarme sig rigtig godt til stenene, da stenene holder på varmen i længere tid, så det er mere energi-effektivt. Det murede gulv er meget slidstærkt, og hvis gulvet er behandlet, kan rødvinspletter og kaffepletter hurtigt tørres op, uden at efterlade mærker. Teglstenene skaber et mere personligt køkken, og ved at kombinere de rå mursten med hjemmets øvrige møbler, uanset om det er træmøbler eller hightech – stålmøbler, er der således masser af muligheder for at få en indretning med mere kant og personlighed.